Ролята на МВФ в един свят, изложен на все по-сериозни сътресенияГодишни

...
Ролята на МВФ в един свят, изложен на все по-сериозни сътресенияГодишни
Коментари Харесай

Реч на Кристалина Георгиева на пленума от Годишни срещи на МВФ и Световната банка

Ролята на МВФ в един свят, изложен на все по-сериозни разтърсвания

Годишни срещи на МВФ и Световната банка през 2022 година Пленарна сесия, 14 октомври 2022 година

Благодаря Ви за изявлението, господин Абдула, и чакам с неспокойствие семейството на Египет на COP27 идващия месец. Изключително щастлива съм да видя толкоз доста сътрудници и другари тук лице в лице за първи път от три години!

Един от създателите на Фонда, Джон Мейнард Кейнс, написа, че най-хубавите икономисти: „ изучават настоящетов светлината на миналото за задачите на бъдещето “.

Можем да отнесем тази мисъл към събитията, в които се намираме през днешния ден, като ги разгледаме в светлината на близкото минало.

Миналото

От последната ни присъствена среща светът претърпя поредност от тежки разтърсвания. Пандемии, войни и рекордно висока инфлация, които доведоха до рецесия в разноските за живот. 

За политиците пандемията означаваше предприемане на изключителни дейности, с цел да предпазят семействата и компаниите от най-тежките последствия. Това беше жизненоважно, само че в процеса на работа спомагателните разноски единствено през първите 18 месеца на пандемията достигнаха 10 процента от Брутният вътрешен продукт в международен мащаб. 

Поради наслагването на рецесии доста страни бяха изправени пред предизвикването на внезапно намалели буфери и засилен външен напън. МВФ се притече на помощ – в действителност институционалната реакция беше невиждана: 260 млрд. долара ново финансиране беше предоставено на 93 икономики с рекордна скорост след началото на COVID-19. След нахлуването на Русия в Украйна подкрепихме 16 страни с близо 90 млрд. $, а още 28 държави показаха интерес към опцията да получат поддръжка от Фонда. Тази поддръжка е в допълнение към историческото систематизиране на 650 млрд. долара под формата на СПТ през миналата година.

Но даже когато страните се справяха с непосредствените и неотложни провокации, уязвимостите продължиха да се натрупат. 

Дисбалансите в търсенето и предлагането, политическата поддръжка от времето на пандемията и нахлуването на Русия в Украйна доведоха до мощен инфлационен напън. През 2020 година държавните задължения доближиха рекордно високи стойности и съгласно прогнозите през тази година ще останат на равнища от 91 процента от Брутният вътрешен продукт в международен мащаб, а стимулиращата парична политика ще увеличи цените на по-рисковите активи. 

Това, което претърпяваме, е фундаментална смяна — преход от интервал на относителна непоклатимост, ниски лихвени проценти и ниска инфлация към интервал на високи лихвени проценти, висока инфлация и доста по-голяма неустановеност. И това се случва в миг, когато климатичните бедствия стават доста по-чести и по-екстремни, а геополитическото напрежение затруднява световното съдействие.

Навлизаме в нова рискова зона — свят, който е по-фрагментиран, по-крехък и по-податлив на разтърсвания, които могат бързо да отклонят страните от следвания курс — постоянно не по тяхна виновност.

След като се справихме с изключителни провокации през последните две години и половина, пред нас изникнаха нови големи провокации. Всъщност пътят напред евентуално ще бъде също толкоз сложен — в случай че не и по-труден — от извървяния досега. 

Настоящето

Връщайки се към сегашното, прогнозата на МВФ за растежа на международната стопанска система през идната година е 2,7 процента, което е четвъртото намаляване за последните 12 месеца, като е вероятността да падне под 2 процента е 1 към 4. Пазарите са извънредно нестабилни, а рискът от криза в доста стопански системи се покачва.

Най-голямото директно предизвикателство е намаляването на инфлацията. Виждаме, че централните банки бързо стягат политиката си, като се концентрират върху възобновяване на ценовата непоклатимост. Това е вярно, само че има мъчителна цена: растежът ще бъде по-бавен, а безработицата – по-висока, защото паричната политика продължава да се стяга. 

Формулирането на подобаваща фискална политика е от основно значение. Приоритет би трябвало да бъде отбраната на уязвимите семейства посредством целенасочени ограничения за облекчение на въздействието на възходящите цени на храните и горивата. 

Същевременно фискалната политика би трябвало да работи заедно с, а не против, паричната политика. За да се избегне стимулиране на инфлацията, всички нови разноски би трябвало да бъдат обезщетени от спестявания или нови доходи.

Необходимостта да се възстановят запасите и да се понижи дългът прави това двойно по-важно. Пандемията ни даде ярка илюстрация на това за какво фискалното пространство е значимо и какъв брой е значимо да се оправим с към този момент съществуващите уязвимости. 

Така както верният баланс сред паричните и фискалните ограничения се дефинира от политиците, те би трябвало също по този начин да наблюдават деликатно за напрежението във финансовия бранш. Тук макропруденциалната политика би трябвало да защищава от банкрут на систематични институции, като употребява деликатно подбрани принадлежности за справяне с нарасналата накърнимост на небанковите финансови институции и кредитните пазари.

Политиците би трябвало да вървят извънредно стеснен път, по който няма място за неверни стъпки. Ако сбъркат, провокациите на сегашното могат да се трансфорат в още по-тежки проблеми — нескончаем невисок напредък, трайна инфлация или даже рецесия на държавния дълг с риск от разпространяване.

От друга страна, един добре калибриран пакет от политики с течение на времето би довел до по-траен напредък, по-стабилни цени и по-здрави обществени финанси. Нещо повече, ще се появят по-устойчиви стопански системи, които са по-добре готови да се оправят със разтърсвания.

Бъдещето

Обръщайки взор към бъдещето, верният избор може да ни помогне да избегнем най-лошите резултати. 

Първите стъпки са по-проактивно, защитно мислене за построяването на резистентност в един свят, изложен в по-висока степен на разтърсвания. Той се крепи на три стълба: устойчиви стопански системи, устойчиви хора и устойчива планета. 

Първо, устойчиви стопански системи.  

Дори когато рисковете се усилват, би трябвало да укрепим основите.

Започнете с надеждни средносрочни фискални рамки. 

Защо? Защото полагането на фискалната политика на основата на стабилен набор от правила спомага за обезпечаване на по-предсказуеми вероятности и укрепва макроикономическата непоклатимост. Още по-важно е, че надеждните рамки градят доверие в вложителите, което оказва помощ на държавните управления да поддържат жизненоважни проекти за разноски и да стабилизират задълженията си без болката от внезапни икономии. 

Някои страни към този момент са изправени пред съществени дългови проблеми. 

Повече от 60 процента от страните с ниски приходи и над 25 процента от нововъзникващите пазари са в затруднено състояние или са изложени на риск от дългови проблеми. Ако лихвените проценти продължат да се покачват, доларът стане по-силен и приключването на капитали се форсира ситуацията ще се утежни в допълнение. 

Отчаяно се нуждаем ефикасен механизъм за разрешаване на дългови проблеми. По-специално, общата рамка би трябвало да бъде разширена, а всички кредитори – както държавни, по този начин и частни — би трябвало да поемат своя дял от отговорността. Алтернативата е рискът от безредни дългови рецесии, които биха навредили на всички участници.

Разбира се, предварителната защита постоянно е по-добра от лекуването. 

По-голямата бистрота и положителното ръководство на дълга ще спомогнат за отбягване на обстановки на усложнение, като за това ще способства и система за ранно идентифициране на рисковете. МВФ работи интензивно и в двете посоки в поддръжка на нашите членове. 

Това значи, че следваме по-проактивен метод.

По време на пандемията защитните ни заеми достигнаха 141 млрд. долара — явен образец за това по какъв начин ранният достъп до поддръжка от Фонда може да помогне за поддържане на ликвидността и за плавни корекции.

А в навечерието на тези Срещи договорихме нов прозорец за финансиране за справяне с продоволствени разтърсвания, с цел да предоставим в допълнение финансиране на страните, които са най-силно наранени от международната продоволствена рецесия.

Освен това миналогодишното историческо систематизиране на СПТ оказа помощ за подсилване на запасите на всички членове. А пренасочването на част от тези СПТ продължава с бързи темпове. 

Тези ограничения са жизненоважни, само че не са задоволителни. Трябва да създадем повече — и това ме води към устойчивите хора.

Пандемията форсира прехода към цифрова стопанска система и стопанска система на знанието, която е мотор на продуктивността и просперитета през 21-ви век. 

Инвестирането във всички аспекти на човешкия капитал — от опазването на здравето, образованието и мрежите за обществена сигурност до промените, които усилват равенството и достъпа до технологии — е приоритет за всички наши държави-членки. 

Това е друго ключово предизвикателство за политиците. И МВФ отново активизира напъните си в тази област. 

Вече вкарваме в работата си нови тактики, свързани с разликите сред половете и споровете. Паралелно с това поставяме старания в региона на финансовите технологии за потребление на капацитета на електронните разплащания и цифровите валути на централните банки в оптималната степен.

Възвръщаемостта от тези самодейни и защитни ограничения ще бъде голяма. Образованите, здрави и свързани по сред си хора освен се приспособяват и процъфтяват в новите промишлености — те могат също по този начин да се оправят по-добре със разтърсвания, като да вземем за пример тези, дължащи се на климатичната рецесия. 

Така стигаме до смисъла на устойчивата планета. 

Изменението на климата към този момент утежнява актуалните провокации — подкопава продоволствената сигурност, нарушава веригите за доставки и заплашва жизненоважна инфраструктура. 

Проучванията на МВФ демонстрират, че в случай че се работи вярно и в този момент, разноските за екологичния преход са управляеми. Забавянето ще значи по-големи разноски и големи вреди както за макрофинансовата непоклатимост, по този начин и за благосъстоянието на хората. 

Фондът още веднъж се засилва, подкрепяйки политиките за намаляване, адаптиране и преход и употребявайки всички налични принадлежности — както кредитни, по този начин и некредитни по своя темперамент. В тази сериозна област имам удоволствието да оповестя, че Доверителният фонд за резистентност и непоклатимост към този момент действа, а с Барбадос, Коста Рика и Руанда вече са подписани съглашения на равнище личен състав, като в развой на разглеждане са още доста претенции. 

Благодарение на щедростта на нашите държави-членки реализираме забележителен прогрес в превръщането на над 40 млрд. долара ангажименти за финансиране в твърди вноски. Предвид голямото търсене на финансиране по линия на този нов инструмент, апелирам тези страни с по-силни стопански системи да направят още повече.

Позволете ми да завърша.

От основаването си МВФ постоянно се е приспособил към изменящия се свят.

Във всеки сериозен миг нашите прародители са гледали напред и са се питали: Разполагаме ли с подобаващите принадлежности и запаси за света, в който живеем? 

Това е следващата повратна точка и ние би трябвало да си зададем същия въпрос. Намирането на верния отговор ще значи да проучим всички благоприятни условия, с цел да подсигуряваме, че можем да бъдем разполагаем на нашите държави-членки — добре финансирани и готови за посрещане на провокациите. 

Тук желая да изкажа признателност на най-големия актив на Фонда — нашия невероятно издръжлив персонал за неговата неуморна работа. Искам също по този начин да благодаря на нашия Изпълнителен съвет и на всички негови членове за непрекъснатата ви поддръжка. 

Вие показахте, че до момента в който силите на фрагментацията се борят да ни разединят, институциите от Бретън Уудс не престават да ни сплотяват: 190 страни си сътрудничат по въпроси, които са от голяма важност за всички нас. Всеки ден.

Очаквам с неспокойствие да продължите да ме подкрепяте и да проявявате взаимност, до момента в който дружно прегръщаме духа на Кейнс, с цел да изградим един по-устойчив свят за всички – и МВФ, който е подготвен за провокациите на бъдещето.

Благодаря ви.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР